1. S.G. (Sent) Wierda
Als huisvader zorgt hij voor zijn dochter (3½) en zoon (bijna 2). Hij schaatst in de winter, skeelert in de zomer. Als scheidsrechter (i.o.) begeleid hij langebaan-wedstrijden. Hij heeft de Nijmeegse vierdaagse negenmaal gestart en zevenmaal uitgelopen. Bij het genieten van de natuur heeft hij de racefiets ingeruild voor de bakfiets en soms gaat de camera mee. Van tijd tot tijd werkt hij aan een kort verhaal in de fantastiek.
Als geboren en getogen Fries is hij op zijn 15de verhuist naar Overijssel. In Zwolle heeft hij de HAVO (profielen Natuur & Gezondheid & Techniek, met Management & Organisatie) afgerond. Hierna Bedrijfskundige Informatica in Deventer, gevolgd door Informatiekunde en Wijsbegeerte in Nijmegen. In zijn studententijd heeft hij geroeid, waaronder een jaar als lichte skiff. Na zijn sabbatical heeft hij zijn studies (nog altijd) niet hervat. Zijn politieke betrokkenheid en activisme is hij gaan ondersteunen door aan de Open Universiteit te beginnen aan Rechten. Hij ondersteund een raadslid in Apeldoorn als fractie-assistent en -vertegenwoordiger.
Verkiezingen
Het moet beginnen met verkiezingen. Eerlijke verkiezingen wel te verstaan. Het zijn de spelregels. Wanneer dat ontoereikend verloopt, dan wordt het onmogelijk om alle politieke principes en doelstellingen te realiseren. Dan wordt het onmogelijk om te blijven spreken van een democratische rechtsstaat.
Verkiezingen zijn het proces waar de inwoners een mandaat geven aan de volksvertegenwoordiging. De distributie van macht zou een zo goed mogelijke afspiegeling moeten zijn van de belangen van de bevolking. Wanneer hier scheefgroei ontstaat, dan worden minderheden steeds meer benadeeld en buitengesloten. Door dit proces te doorgronden kan zowel het nationale kiesstelsel worden verbeterd, evenals via de common sense op Europees niveau de onwenselijkheid van vele kiesdrempels, obstakels en privileges ter discussie worden gesteld.
- Doel: Europese kieswet, danwel Europese harmonisatie.
Constitutionele Toetsing
Wetgeving dient consistent te zijn. Op z'n minst moet wetgeving voldoen aan hogere bepalingen. Zo is het nodig om het rechtssysteem zo in te richten dat de grondwet en mensenrechten als een primaire bussinessrule wordt toegepast. Hiervoor zijn voorzieningen nodig die momenteel amper tot niet worden toegepast. Juist door de common sense van andere lidstaten kunnen de rariteiten van het Nederlandse systeem aan de kaak worden gesteld.
- Doel: Europese richtlijn en verordening die iedere inwoner toegang tot een Constitutioneel Hof garandeerd, waardoor consistentie van wetgeving wordt afgedwongen.
Onafhankelijke en Regiopolitiek
Democratie moet de macht bij de bevolking leggen. Door als inwoner invloed te hebben op het gemeentebestuur, is er de wisselwerking waar de belangen worden behartigd en verantwoording kan worden afgelegd. De meeste besluiten moeten op dit "laagste" niveau worden genomen, want de "hogere" niveaus zouden dienstbaar moeten zijn. De regio heeft bestaansrecht nodig, zodat haar inwoners er kunnen, blijven en willen wonen. Door een Europa van de Regio's is dat mogelijk.
- Doel: De onafhankelijke regionale politieke partijen versterken door verbroedering, opleiding, ondersteuning, professionalisering, met digitaal gereedschap en met een "voet aan de grond in Brussel" (lobby). Hierdoor moet een gelijk speelveld ontstaan tussen de regiopolitiek en de nationale politiek (ipv haar monopolie).
Digitaal gereedschap
Het zou mooi zijn wanneer jij gewoon op je telefoon toegang hebt tot alles wat je moet kunnen doen als politiek betrokken persoon. Inspraak via stemmingen en discussies. Profielen met communicatiekanalen. Overleg mogelijkheiden. Plug&play websites voor burgerinitiatieven, protest-acties, consultering, voorlichting. Informatiemanagement van de documentstromen... en nog veel meer. De meeste van deze gereedschappen worden al wel ontwikkeld, ook open source, maar er is nog geen sprake van standardisatie, onderlinge integratie en afstemming.
- Doel: Het maken van integraal platform met gereedschapskist om de onafhankelijke en regiopolitiek te ondersteunen.
- Doel: Europees "Hofleverancier" worden van verkiezingssoftware.
- Doel: Projectmanagement en software-ontwikkeling paradigma's toepassen op de "broncode" van wet- en regelgeving.
als Europarlementariër
uw volksvertegenwoordiger in het Europees Parlement — Als lijsttrekker is Sent G. Wierda bereid om het werk van Europarlementariër uit te gaan voeren. Dan moet er worden deelgenomen in verschillende commissies en samenwerking in de fractie (European Free Alliance). Dit is nodig om draagvlak op te bouwen om de bovenstaande doelen te verwezenlijken.
- Doel: Open en transparante communicatie over de werkzaamheden door regelmatig rapportages te maken. Hiermee vooral de Nederlandse achterban (regiopolitiek) op de hoogte houden van wat er speelt in Brussel en de koppeling maken met wat er in de regio's speelt.
- Doel: Iedere regio versterken, door te werken aan een algehele visie zoals er in het werkprogramma staat. Onderdeel daar van is de Green New Deal.
- Deze kandidaat heeft voornemen om zitting te nemen in deze commissies van het Europees Parlement. Vet gedrukt zijn de commissies waar prioriteit voor is uitgesproken.